Het Wereldkampioenschap voetbal is niet alleen de meest prestigieuze titel die een voetballand kan winnen – het brengt ook een flinke duit in het zakje. Maar hoeveel verdien je precies als je de wereldtitel pakt? De cijfers zijn indrukwekkend.
Het gouden ticket: 42 miljoen dollar
De winnaar van het WK 2022 in Qatar streek liefst 42 miljoen dollar op, omgerekend zo’n 40 miljoen euro. Dat was een flinke verhoging ten opzichte van het vorige WK in Rusland, waar de winnaar nog ‘slechts’ 40 miljoen dollar kreeg. De FIFA verhoogt dus blijkbaar graag de inzet met elke editie.
Maar daar blijft het niet bij. Naast dat astronomische bedrag krijgt de winnaar natuurlijk ook de iconische gouden WK-beker mee naar huis. Deze trofee is geen speelgoed – er zit zo’n 5 kilogram echt goud in verwerkt. Met de huidige goudprijs is dat op zich al een kleine 300.000 euro waard.
Ook de tweede plek loont behoorlijk
Verliezer zijn op het WK is misschien pijnlijk, maar financieel valt het wel mee. De verliezend finalist van 2022 kreeg nog altijd 30 miljoen dollar uitbetaald. Niet verkeerd voor een ‘gewoon’ verloren finale.
Het prijzengeld is flink gespreid over alle deelnemers. Zelfs landen die er al in de groepsfase uitvliegen, krijgen nog miljoenen mee naar huis. Het totale prijzenpot van het WK 2022 bedroeg maar liefst 440 miljoen dollar – een behoorlijke som die de FIFA verdeelt onder alle 32 deelnemende landen.
Investering die zichzelf terugbetaalt
Voor veel landen is dat WK-prijzengeld cruciaal voor de ontwikkeling van het voetbal. Het geld wordt vaak geïnvesteerd in jeugdopleidingen, nieuwe trainingscentra en het verbeteren van de voetbalinfrastructuur. Een goede WK-prestatie kan dus jaren later nog steeds vruchten afwerpen.
Argentinië, de winnaar van 2022, gebruikte het geld bijvoorbeeld voor het verbeteren van faciliteiten en het opzetten van nieuwe voetbalacademies. Een investering die hopelijk de volgende generatie Messi’s oplevert.
Het geld groeit mee met de populariteit
De FIFA verhoogt het prijzengeld steeds verder omdat het WK commercieel gezien steeds waardevoller wordt. Televisierechten, sponsordeals en merchandising brengen miljarden op. Een deel daarvan vloeit dus terug naar de deelnemende landen.
Voor het WK 2026 in de Verenigde Staten, Canada en Mexico wordt verwacht dat het prijzengeld nog verder stijgt. Met 48 in plaats van 32 deelnemers wordt het toernooi groter, langer en commercieel nog aantrekkelijker.
Kan Nederland in 2026 meegrijpen naar de hoofdprijs?
De grote vraag is natuurlijk: heeft Nederland kans om in 2026 die 42 miljoen (of meer) binnen te harken? Nederland staat momenteel op de achtste plek bij de bookmakers en heeft met een 21,00 quotering minder dan 5% kans om het WK 2026 te winnen.
Dat klinkt misschien niet super optimistisch, maar in het voetbal kan alles gebeuren. Frankrijk, Brazilië, Spanje, en Engeland worden bij de meeste bookmakers gerekend tot de grootste kanshebbers. Zij krijgen op dit moment een quoteringen tussen de 6,50 en 7,75 gemiddeld genomen bij de online bookmakers.
Met bondscoach Ronald Koeman die heeft aangegeven tot na het WK 2026 aan te blijven, heeft Nederland in ieder geval continuïteit in de technische staf. En wie weet wat er kan gebeuren – het voetbal heeft ons al vaak genoeg verrast. Een quotering van 21,00 betekent dat als je nu 100 euro inzet op Nederland als wereldkampioen, je maar liefst 2100 euro zou winnen als Oranje daadwerkelijk de titel pakt.
Nederland moet zich natuurlijk eerst nog kwalificeren voor het WK 2026, maar met de uitbreiding naar 48 teams en 16 Europese plekken lijken de kansen daarop een stuk groter dan voorheen. En eenmaal op het toernooi weet je maar nooit – het WK staat bekend om zijn verrassingen.
De vraag is dus: denk jij dat Nederland de komende jaren die 42 miljoen dollar (of meer) kan binnenhalen? De bookmakers zijn er nog niet helemaal van overtuigd, maar in het voetbal is het laatste woord nooit gezegd.